Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Straipsniai, moksliniai tyrimai, naujienos apie mitybą ir dietas

    Morkų nauda akims ir sveikatai: Pažintis su šia vitaminų gausa

    Morkos – ne tik gardi daržovė ir maisto priedas, bet ir tikras sveikatos stebuklas, ypač kai kalbama apie jų naudą akims ir bendrai sveikatai. 
    Šios spalvingos daržovės ne tik suteikia jums energijos, bet ir gali padėti išlaikyti gerą regėjimą ir palaikyti akių sveikatą įvairiais būdais.

     

    Morkos ir akys: Kokybiška gero regėjimo palaikymo priemonė

    Visiems žinoma, kad morkos – vienas pagrindinių vitamino A ir karoteno šaltinių, taip pat jose gausu ir kitokių vitaminų, mineralinių medžiagų, jos yra puikus maistinių skaidulų šaltinis. Tad morkos mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, yra duomenų, kad kai kuriais atvejais užkerta kelią vėžio atsiradimui. Vitaminas A yra svarbus odai ir akims.
    Be to, morkose esantis antioksidantas luteinas yra dar vienas svarbus komponentas, padedantis apsaugoti akis nuo kenksmingų laisvųjų radikalų poveikio. Luteinas yra ypač svarbus apsaugant nuo žalos, kurią gali sukelti ilgalaikis saulės spindulių poveikis, prisidedantis prie makuliarinės degeneracijos, pagrindinės senėjimo procesų akies ląstelėse priežasties.

     

    Morkos ir akys

     

    Morkos ir bendra sveikata: Vitaminų ir mineralų šaltinis

    Morkose yra daugybė kitų svarbių maistinių medžiagų, įskaitant vitaminus C, K ir B6, kurie visi yra būtini sveikai akių ir bendrai organizmo funkcionavimui. Vitaminas C, esantis morkose, taip pat padeda kūnui absorbuoti geležį, kuri yra būtina sveikai kraujo cirkuliacijai ir deguonies tiekimui į akis.

    Mineralai, tokie kaip kalis, kurio taip pat yra morkose, padeda reguliuoti kraujo spaudimą ir palaiko nervų sistemos sveikatą, o tai taip pat gali turėti teigiamą poveikį regėjimui.
    Atlikus tyrimą, skirtą išsiaiškinti, kokia gi iš tikrųjų yra gydomoji morkų galia, paaiškėjo, kad cholesterolio kiekis kraujyje sumažėja vidutiniškai 11 proc., kai per dieną tris savaites iš eilės vartojama po 200 g termiškai neapdorotų morkų. 


    Aukštas cholesterolio lygis – rimčiausias širdies ligas sukeliantis veiksnys. Kadangi reguliariai valgant morkų cholesterolio rodikliai mažėja, puiki mintis įtraukti į kasdienį racioną sveikatai naudingą morkų kiekį ir tokiu būdu išvengti širdies ligų. 


    Švedų mokslininkų komanda nustatė, kad šios šakninės daržovės gali sumažinti širdies smūgio riziką. Mario Negri institute Italijoje atliktas tyrimas parodė, kad daugiau morkų valgantiems tyrimo dalyviams širdies smūgio rizika yra 2/3 mažesnė nei tiems, kurie morkų valgo mažiau.

     

    Apsauga nuo makuliarinės degeneracijos

    Tai dažnai vyresnio amžiaus žmones varginanti liga. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad didžiausią beta karotino kiekį vartojusiems asmenims makuliarinės degeneracijos rizika 40 proc. mažesnė nei tiems, kurie beta karotino vartojo mažiausiai. Beta karotinas enziminės reakcijos metu gali virsti provitaminu A, pasižyminčiu antioksiduojamuoju poveikiu, teigiamai veikiančiu regėjimą. Taigi morkos gali drąsiai būti vadinamos visapusiška pagalba akims.


    Kaip įtraukti morkas į savo mitybą

    Viena iš paprasčiausių būdų įtraukti morkas į savo mitybą yra šviežių morkų valgymas kaip užkandžio ar priedo prie pagrindinio patiekalo. Tačiau morkos taip pat gali būti naudojamos įvairiuose receptuose, pradedant sriubomis ir salotomis, baigiant sultiniais ir troškintais patiekalais.

    Kai kurie mėgstami būdai paruošti morkas yra garinti, kepti arba net šviežiai suvartoti, kad būtų išlaikytos jų maistinės savybės.

     

    Išvada

    Vis dėlto, dietologės teigimu, per daug jų valgyti taip pat nereikėtų. Jei žmogus suvalgytų kilogramą morkų, perdozuotų beta karoteno – geltonojo pigmento, būtent dėl jo ir gali pageltonuoti oda. Vitamino A perdozuoti yra neįmanoma, nes jis žmogaus organizme gaminasi iš beta karoteno pagal poreikį.
    Morkos ne tik skanios, bet ir labai naudingos jūsų akims ir sveikatai apskritai. Jos gali padėti išlaikyti gerą regėjimą, apsaugoti akis nuo kenksmingų laisvųjų radikalų poveikio ir prisidėti prie bendros sveikatos palaikymo dėl jų turtingo vitamino ir mineralų sudėties. Todėl, įtraukite šias spalvingas daržoves į savo mitybą ir leiskite jiems pasirūpinti jūsų akimis ir sveikata!

    Sekite mus Facebook'e:

    Straipsnių paieškos žymos:

    morkų

    nauda

    akims

    sveikatai

    pažintis

    vitaminų

    gausa