Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Straipsniai, moksliniai tyrimai, naujienos apie mitybą ir dietas

    Štai kodėl avokadai naudingi jūsų širdžiai

    Naujo tyrimo duomenimis, per savaitę suvalgant bent vieną avokadą ar daugiau, širdies ir kraujagyslių ligų rizika gali sumažėti 16 proc.

    Harvardo universiteto mokslininkai išanalizavo dviejų didelių JAV atliktų tyrimų - Sveikatos specialistų stebėjimo tyrimo ir Slaugytojų sveikatos tyrimo - duomenis. 1986-2016 m. tyrėjai stebėjo daugiau kaip 41 000 vyrų (40-75 metų amžiaus) iš Sveikatos specialistų stebėjimo tyrimo ir daugiau kaip 68 000 moterų (30-55 metų amžiaus) iš Slaugytojų sveikatos tyrimo.

    Norėdami dalyvauti tyrime, dalyviai turėjo nesirgti vėžiu, koronarine širdies liga ir turėjo būti neturėję insultu. Kas dvejus metus jie pildė klausimyną apie savo sveikatą ir gyvenimo būdą. Kas ketverius metus jie pildė klausimyną apie tai, ką valgė.

    Tyrėjai fiksavo širdies ir kraujagyslių ligas, įskaitant išeminę širdies ligą ir insulto atvejus, kurie pasireiškė per 30 metų tyrimo laikotarpį, skaičiu. Tiems, kurie kiekvieną savaitę suvalgydavo dvi ar daugiau avokado porcijų, rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis buvo 16 proc. mažesnė, o koronarinės širdies ligos rizika - 21 proc. mažesnė, palyginti su tais, kurie vengė arba retai valgė šį vaisių. (Avokado porcija buvo laikoma pusė avokado - apie 80 g.)

    Pusę porcijos kiaušinių, sviesto, sūrio, margarino ar perdirbtos raudonos mėsos per dieną pakeitus tokiu pat kiekiu avokado, rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis buvo 16-22 proc. mažesnė. Tačiau pusę avokado porcijos per dieną pakeitus tokiu pat kiekiu alyvuogių aliejaus, riešutų ir kitų augalinių aliejų, papildomos naudos nenustatyta.

    Tyrimo privalumai yra tai, kad jame dalyvavo daugiau kaip 110 000 dalyvių ir jis buvo atliekamas ilgą stebėjimo laikotarpį. Tyrėjai taip pat atsižvelgė į daugelį dalykų, kurie galėjo turėti įtakos rezultatams, pavyzdžiui, ar žmonės rūkė, koks buvo jų kūno svoris, kiek jie buvo aktyvūs ir kokius vaistus vartojo.

    Vis dėlto vienas iš didelių apribojimų yra tai, kad tyrime dalyvavo daugiausia baltaodžiai sveikatos priežiūros specialistai, o tai reiškia, kad išvados gali netikti kitoms gyventojų grupėms. Tyrime nebuvo pripažinti rasiniai ir etniniai širdies ir kraujagyslių ligų skirtumai. Vis dėlto etninių mažumų grupių žmonės patiria neproporcingai didesnę širdies ir kraujagyslių ligų naštą.

    Dar vienas apribojimas yra tas, kad informaciją apie mitybą pateikė patys respondentai. Dalyviai galėjo pateikti per mažą arba per didelę avokadų suvartojimo informaciją. Juk kas gali tiksliai prisiminti, ką valgė praėjusį mėnesį, o ką jau kalbėti apie pastaruosius ketverius metus?

    Tokio pobūdžio tyrimas yra stebimasis tyrimas, o tai reiškia, kad jis negali įrodyti, jog avokadų vartojimas sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Jis gali tik parodyti, kad yra tikėtinas ("statistiškai reikšmingas") ryšys tarp avokadų valgymo ir mažesnės širdies ir kraujagyslių ligų rizikos.

     

    Svarbiausia - bendra mityba

     

    Svarbiausia - bendra mityba
    Tyrimo metu tyrėjai nustatė, kad avokadų daugiau vartojusių asmenų mityba taip pat buvo kokybiškesnė, jie valgė daugiau vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų ir riešutų. Tai rodo, kad joks atskiras maisto produktas, pavyzdžiui, avokadas, nepadeda išvengti širdies ligų. Tačiau bendra sveika, subalansuota mityba, apimanti įvairius maistingus maisto produktus, yra labai svarbi siekiant užtikrinti gerą širdies sveikatą.

    Svarbi bendra mitybos kokybė, todėl ne mažiau svarbu vartoti mažiau druskos, maisto produktų ir gėrimų, kuriuose yra daug laisvųjų cukrų ir riebaus maisto.

    Nors tyrimo išvados teikia vilčių, skatinančių į mitybą įtraukti avokadą, ne visiems patinka šio vaisiaus skonis. Be to, kai kuriems žmonėms gali būti brangu jį reguliariai pirkti, o kitiems gali kilti abejonių dėl to, kiek jie yra tvarūs.

    Vietoj jų į savo racioną galite įtraukti žemės riešutų sviesto, migdolų, anakardžių, lazdyno riešutų, žemės riešutų, rapsų aliejaus, alyvuogių aliejaus, alyvuogių ir sėklų, pavyzdžiui, moliūgų ir sezamo sėklų, nes jie taip pat yra puikūs mononesočiųjų riebalų - širdžiai naudingų riebalų.

    Nors sveika mityba yra svarbi širdies ligų prevencijai, aktyvumas, nerūkymas ir alkoholio vartojimo mažinimas taip pat padeda palaikyti gerą širdies sveikatą, todėl to nereikėtų pamiršti.

    Sekite mus Facebook'e:

    Straipsnių paieškos žymos:

    štai

    avokadai

    naudingi

    jūsų

    širdžiai