Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Straipsniai, moksliniai tyrimai, naujienos apie mitybą ir dietas

    Viskas, ką reikia žinoti apie ekologišką maistą. Ar tikrai ekologiškas maistas maistingesnis už paprastą organišką?

    Mums dažnai sakoma, kad geriau pirkti ekologiškus maisto produktus, tačiau ką iš tikrųjų reiškia ekologiški produktai? Mitybos specialistė Amanda Ursell išsiaiškino, ar ekologiški produktai iš tiesų yra naudingesni. Jei manote, kad rinktis ekologiškus maisto produktus yra trumpiausias kelias į sveiką mitybą, verta dar kartą pasidomėti mitybos tyrimais.

     

    Kas yra ekologiškas maistas ir ką tai reiškia vartotojui?

    Ekologiškas maistas dažnai vadinamas ir ekologiniu, bio arba organic maistu. Pagrindinė šio maisto idėja yra naudoti gamtos resursus taip, kad minimaliai paveiktume aplinką. Ekologiškas maistas auga arba gaminamas be cheminių trąšų, pesticidų, antibiotikų ir genetiškai modifikuotų organizmų (GMO). Be to, šio maisto produkcijos procesas turi atitikti tam tikrus aplinkosaugos standartus. Ar taip ištikrųjų yra? -Nevisada praktika atspinti teoriją. Įrodyta, kad ekologiškuose maisto produktuose yra mažiau sintetinių pesticidų nei tradiciniais šiuolaikiniais ūkininkavimo metodais užaugintuose produktuose. Verta pažymėti, kad pastaruosiuose rastų likučių kiekiai vis dar nesiekia ribų, kurios nustatytos kaip visiškai saugios vartoti maistui.

    Kiek šie skirtumai yra svarbūs, tebėra ginčytina. Dauguma mokslininkų sutinka, kad, pavyzdžiui, geriau gauti visą normą reikalingų medžiagų žmogui iš standartinių vaisių ir daržovių, o ne mažesnę dalį iš ekologiškų daržovių. Išskyrus tuos atvejus, kai perkate visą maistą tik iš ekologiškų prekių lentynų.

    Ar tai reiškia, kad ekologiški produktai yra maistingesni?

    Vienas iš dažniausiai kylančių klausimų yra susijęs su ekologiško maisto maistingumu. Nors nėra vienareikšmiško atsakymo, daugelis tyrimų rodo, kad ekologiškas maistas gali turėti šiek tiek didesnę maistingumo vertę. Pavyzdžiui, kai kurie tyrimai rodo, kad ekologiško maisto vaisiai ir daržovės gali turėti didesnę antioksidantų koncentraciją, kurie gali padėti kovoti su laisvaisiais radikalais organizme.

    Tačiau svarbu paminėti, kad šie skirtumai dažnai būna nedideliai, ir vis dar svarbu įtraukti įvairius maisto produktus į savo dietą, nepriklausomai nuo to, ar jie ekologiški, ar ne. Sveika mityba yra daugialypė, ir vien tik maisto rūšis negarantuoja visiško sveikatos pagerėjimo.

    Dar 2014 m. žurnale "British Journal of Nutrition" paskelbtame tyrime, kuriame naudotasi 343 anksčiau paskelbtų tyrimų duomenų baze, metaanalizės metu apskaičiuota, kad ekologiškuose pasėliuose yra nuo 18 iki 69 proc. didesnė antioksidacinių junginių koncentracija (priklausomai nuo antioksidantų rūšies). Tyrėjai padarė išvadą, kad perėjus prie ekologiškų vaisių, daržovių ir grūdų, antioksidantų suvartojimas padidėtų 20-40 proc.

     

    Kas yra ekologiškas maistas

     

    Ekologiško maisto nauda aplinkai

    Vienas pagrindinių ekologiško maisto privalumų yra jo teigiamas poveikis aplinkai. Ekologiškas maistas dažnai auginamas arba gaminamas su mažiau chemikalų, kurie galėtų patekti į dirvą ar vandenį. Tai gali sumažinti kenksmingą poveikį ekosistemoms ir žmonėms, gyvenantiems šalia žemės ūkio plotų.

    Be to, ekologiško maisto ūkininkavimas dažnai remiasi darniosios žemės ūkio praktikomis, tokiose kaip daugiasalygės kultūros arba organinio mėšlo naudojimas, skatinant tvarų žemės ūkį.

     

    Kainos ir prieinamumas ekologiškų produktų

    Vienas iš galimų ekologiško maisto trūkumų gali būti aukštesnė kaina. Daugelis vartotojų pastebi, kad ekologiškas maistas dažnai yra brangesnis nei įprastinis mums žinomas organinis maistas. Tai gali tapti kliūtimi tiems, kurie turi ribotą biudžetą. Tačiau pastebėtina, kad kainų skirtumai mažėja, kaip ir paklausa auga, o rinkoje atsiranda vis daugiau ekologiškų produktų. Taigi, vartotojai gali rinktis iš didesnio pasirinkimo ir ieškoti prieinamesnių alternatyvų.


    Taigi ar geriau pirkti ekologiškus produktus?

    Kalbant apie mitybą, esame įsitikinę, kad svarbiausi žingsniai, kurių galite imtis, kad sveikai maitintumėtės, yra pereiti prie neskaldytų grūdų, kasdien valgyti ne mažiau kaip penkias porcijas daržovių ir vaisių ir apriboti raudonos mėsos vartojimą, kad per savaitę jos suvalgytumėte ne daugiau kaip 500 g.

    Pasirinkti tvaresnius ir maistingesnius baltymus (įskaitant, pavyzdžiui, įvairias ankštines daržoves) ir rinktis mažiau riebų pieno produktą yra kiti sveikos ir maistingos mitybos pagrindai.

    Jei pavyks tai pasiekti ir tuo pat metu kuo mažiau vartoti "gerųjų" aliejų, o saldžių ir daug riebalų turinčių užkandžių, pudingų ir skanėstų, mitybos ekspertai sutinka, kad jūsų bendra mitybos būklė bus geresnė nei paprasčiausias perėjimas prie ekologiškų produktų.

    Taip yra todėl, kad vis dar galima mėgautis perdirbtais ekologiškais maisto produktais ir galiausiai gauti gerokai mažiau maistingų medžiagų nei gerai subalansuotas neekologiškas maistas.

    Galiausiai ekologiškų ir neekologiškų produktų pasirinkimas yra asmeninis ir dažnai priklauso ne tik nuo mitybos, bet ir nuo daugelio kitų veiksnių, įskaitant požiūrį į tvarumą ir įperkamumą.

    Sekite mus Facebook'e:

    Straipsnių paieškos žymos:

    viskas

    žinoti

    ekologišką

    maistą

    tikrai

    ekologiškas

    maistas

    maistingesnis

    paprastą

    organišką