Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Psichikos ir elgesio sutrikimai -

    Tureto (Tourette) sindromas

    Apie ligą
    Tai lėtinė banguojančios eigos liga, pasireškianti judesių ir balsiniais tikais bei elgesio ir emociniais sutrikimais. Tikai – tai staigūs nevalingi neritmiški judesiai, vokalizacijos (garsai, žodžiai). Šį sindromą dažnai kartu lydi dėmesio, mokymosi, aktyvumo, obsesniai – kompulsiniai (įkyrios mintys atlikti tą patį veiksmą) sutrikimai. Prasideda iki 18 metų amžiaus.  
    Trumpai apie simptomus
    Ne savo noru atliekami  judesiai (nevalingi), pvz., mirkčiojimas, liežuvio iškišimas, akių nukreipimas į vieną pusę ir kt. Balsiniai tikai pasireiškia ne savo noru ištartais garsais ar žodžiais. Garsai gali priminti šuns lojimą, murkimą, krenkštimą. Iš ištartų žodžių kartais pasitaiko keiksmažodžių tarimas.  
    Diagnostika
    Specifinių laboratorinių, genetinių tyrimų nėra. Svarbūs klinikiniai simptomai ir jų eiga, diagnozuojant šį sutrikimą, bei kitų priežasčių, galinčių sukelti tikus, atmetimas. Norint diagnozuoti Tureto sindromą, laikomasi kriterijaus, kad tikai turi tęstis apie 1 metus, pasikartodami kasdien daug kartų ar su nedidele pertrauka tarp jų (t.y., periodas be tikų neturi tęstis daugiau kaip 3 mėn.).  
    Gydymas
    Vaikui turi būti paaiškinama, kad tikų nereikia slopinti, nes tokiu atveju sekantis tikas bus stipresnis ir ilgiau truks. Iš medikamentų skiriamas haloperidolis, kuris labai efektingas, tačiau turi šalutinių reiškinių. Kiti taikomi vaistai – tiapridas, risperidonas, klonidinas, sulpiridas. Obsesinis – kompulsinis sutrikimas gydomas antidepresantais (sertralinu, paroksetinu). Dėmesio ir elgesio sutrikimams taikomos elgesio terapijos.

    Ligų paieškos žymos:

    tureto

    (tourette)

    sindromas