Sveikata, sveika mityba ir gyvensena
Paieškos rezultatai:

    Adblock reklamos blokavimas

    Prašome, išjungti reklamos blokavimą savo naršyklėje ir perkrauti šį puslapį.

    Perkrauti puslapį
    Psichikos ir elgesio sutrikimai -

    Bipolinis afektinis sutrikimas (BAS)

    Apie ligą
    Tai sutrikimas, kuriam būdingi pasikartojantys nuotaikos ir aktyvumo lygio pasikeitimai, kurių metu nuotaika tampa pakili, padidėja energija ir aktyvumas (manija), o kitais atvejais, atvirkščiai, nuotaika prislobsta, energija ir aktyvumas sumažėja (depresija). Tarp epizodų būdingas visiškas pasveikimas. Šiuo sutrikimu vyrai ir moterys serga vienodai dažnai. Liga gali prasidėti bet kuriame amžiuje, tiek vaikystėje, tiek senatvėje, bet dažniau pasitaiko vyresniems.  
    Trumpai apie simptomus
    Manijos epizodai prasideda staiga ir trunka nuo kelių savaičių iki 4-5 mėnesių. Manijos metu būna labai pakili nuotaika, padidėjęs aktyvumas, judesiai. Sergantieji jaučiasi viskuo patenkinti, dosnūs, jiems visi tampa geri, pasaulis spalvotas. Manijos metu jie lengvai išleidžia daug pinigų. Depresijos epizodai trunka ilgiau, iki pusės metų ar daugiau. Tuo metu ligonis jaučiasi prislėgtas, liūdnas, niekas jam nebeteikia džiaugsmo, verkia, atsiriboja nuo aplinkinių, ilgai guli lovoje, nors miego kokybė būna prasta. Taip pat sulėtėja jų mąstymas, jiems darosi sunku parinkti žodžius, sutrinka atmintis, ypač tai pajunta protinį darbą dirbantys asmenys. Šiems žmonėms dingsta apetitas, todėl smrakiai krenta svoris, taip pat sulėteja judesiai, ne vaikšto, o vos „slankioja“. Jie suvokia apie savo pasikeitusią būseną, todėl juos tai dar labiau slegia, jaučiasi kitiems esą našta, bando žudytis, nusižudo. Tokius manijos ar depresijos epizodus išprovokuoja stresinės situacijos, psichinės traumos. Pirmas epizodas gali pasireikšti bet kuriame amžiuje.  
    Diagnostika
    ir
    Gydymas
    remiasi pagal dominuojančius simptomus. Skiriami antidepresantai, neuroleptikai, trankviliantai, nuotaikos stabilizatoriai. Taip pat taikoma šviesos terapija, psichoterapija, meno, šeimos, muziko, bibilioterapijos.

    Ligų paieškos žymos:

    bipolinis

    afektinis

    sutrikimas

    (bas)